Stanovisko ČGS k provádění digestivní endoskopie v podmínkách pandemie koronaviru (aktualizováno 20. 7. 2021)

Vážené kolegyně a kolegové,

vzhledem k epidemiologické situaci v Evropě i v České republice, s ohledem na šíření infekce virem SARS-CoV-2 (onemocnění COVID – 19) i vzhledem ke specifikům gastrointestinální endoskopie (blízký kontakt mezi pacienty a personálem, tvorba aerosolu v průběhu horní endoskopie, riziko fekálně – orálního přenosu) vydává předsednictvo výboru ČGS ČLS JEP tyto informace k provozu endoskopické praxe. Cílem je chránit pacienty i zdravotnické týmy a udržet zdravotní péči v nejvyšší možné kvalitě. Text vzniká jako reakce na krizovou situaci na základě dostupných dat a diskuze expertů. Jsme připraveni doporučení změnit v případě vydání právně závazného pokynu, řešícího specifika našeho oboru nebo podle vývoje situace.

Text je platný do vydání aktualizované verze.

Epidemiologický dotazník (aktualizováno 30. 4. 2021)

Důležité zdroje:
      1/ Doporučení ESGE/ESGENA zde:

2/ Informační databáze UEG:
      na stránkách UEG byl publikován seznam relevantních odkazů na doporučení, stanoviska i publikace se vztahem k infekci virem SARS-Co-V-2 a gastroenterologii/hepatologii

3/ Další zdroje:

Obsah obrázku obloha Popis byl vytvořen automaticky

doc. MUDr. Ondřej Urban, Ph.D.
        Předseda výboru ČGS ČLS JEP

doc. MUDr. Ilja Tachecí, Ph.D.
        Vědecký sekretář výboru ČGS ČLS JEP